Bästa spjälskyddet: Bäst i test 2024

spjälskydd

Spjälorna i spjälsängen kan vara hårda och även göra att sängen ser lite kall och ogästvänlig ut. Vill det sig riktigt illa kan även barnet slå emot det hårda materialet med något kroppsdel och skada sig. Med ett spjälskydd i sängen så får sängen en ombonad känsla, nästan som i ett babynest, fast för det större barnet. Skyddet kan även skydda mot drag och göra sängen mer mysig för barnet att sova i. Med spjälskyddet på plats kan också vi föräldrar sova gott med vetskapen att vår son eller dotter inte kommer slå sig om han eller hon rör sig under natten.

De 5 bästa spjälskydden 2024

Vi har granskat och testat en mängd olika spjälskydd som finns på marknaden idag. Nedan recenserar vi de fem produkter vi gillar bäst just nu. Vi har försökt ta fram produkter i lite olika prisklass. Samtliga produkter på listan håller dock en bra kvalitet och har god funktion. Läs gärna mer om respektive produkt för att se vilken som känns rätt för er.

1. Sebra spjälskydd quiltat

Detta är ett spjälskydd av högsta från välkända tillverkaren Sebra. Om man testat några billiga varianter så slås man direkt av skillnaden när man tar på Sebras spjälskydd. Detta är ett tjockt men formbart skydd som har ett yttre tyg som känns väldigt kvalitativt. Själva överdraget har ett snyggt quiltat mönster och finns i flera färger. Själva valde vi varianten denim blå.

Detta är som sagt ett relativt tjockt och stabilt skydd med skumgummi på insidan. Det är mjukt och skönt att ligga mot vilket är perfekt när barnet blir lite äldre, eftersom hon eller han då kan använda skyddet som ett stöd att luta sig mot sittande i sängen. Tack vare att detta skydd är så stabilt i sig själv behöver man inte binda fast det i sängen. Skyddet står på plats av egen kraft när man väl placerat det stabilt längs sängens kanter.

2. NG Baby MOOD

Detta är ett spjälskydd med ett yttertyg av linne som vi fullkomligt älskar. Linnetyget är väldigt charmigt och snyggt. Eftersom tyget är maskinslitet redan när man köper det så har det den perfekta texturen. Tyget är väldigt mjukt och lent samtidigt som det ser snyggt ut. Man vill bara vila huvudet mot detta spjälskydd när man känner på det för första gången. Fördelen med detta tyg är också att det egentligen inte kan bli slitet (i alla fall inte på lång tid). När man sliter på tyget blir det nämligen bara mer av det man gillar, det blir mjukare och mer charmigt. Detta spjälskydd gör att barnsängen ser väldigt mysig och ombonad ut.

Spjälskyddet är helt svenskdesignat och svensktillverkat, något som vi tycker borgar för en bra kvalitet. Själva insidan består av en mjuk fibervadd som gör skyddet mjukt att vila sig mot, samtidigt som det får rätt stadga i sängen. Positivt är även att tyget går att tvätta i 40 grader i maskin, vilket så klart gör det lätt att hålla rent. Som vi nämnde innan så behöver man inte vara rädd för att använda och tvätta tyget mycket, vi tycker att slitningen bara bidrar till linnets charmiga utseende. Detta är en väldigt bra produkt som man med gott samvete kan lägga i barnets säng. NG Baby spjälskydd MOOD är helt fri från kemiska tillsatser enligt tillverkaren.

En fördel med just denna produkt är att den passar både på vinter och sommar. Linnet och fyllningen i madrassen gör nämligen att den leder bort värme när det är varmt, samtidigt som den otroligt nog isolerar och värmer när det är kallt i rummen.

3. Minitude Frill Spjälskydd

Detta är en av våra favoriter tack vare att spjälskyddet är så prisvärt. Denna produkt har ett väldigt lågt pris men faktum är att den rent kvalitetsmässigt känns nästan lika bra som några av de dyrare produkterna på marknaden. Detta spjälskydd har ett överdrag av polyester och ett innehåll av polyuretan. Självklart kan inte tyget mäta sig med exempelvis de produkter som har linne i sig. Vi tycker dock att detta är ett riktigt bra spjälskydd som bör duga för de flestas behov.

Denna produkt kommer i flera olika färger, vilket gör chansen ganska stor att hitta någon version som passar in i just ert hem. Själva valde vi modellen Antartica som vi tyckte var allra läckrast. Denna produkt passar de allra flesta sängar, den är lätt att forma och lägga på plats. Väl på plats ligger spjälskyddet stabilt. Viktigast av allt, det är tillräckligt tjockt för att skydda barnet mot de hårda spjälorna och för att göra sängen än mer ombonad och mjuk än den var innan.

4. Filibabba spjälskydd

Detta är ett lite exklusivare spjälskydd för dig som vill ha det allra bästa. Vi tycker helt klart att denna produkt kan vara värd de extra kronorna med tanke på att barnet faktiskt spenderar så mycket tid i sängen. Med denna produkt får man också kvalitet som håller, vilket faktiskt kan spara pengar i längden. Filibabbas spjälskydd (de finns med flera olika motiv på tyget) känns väldigt trendiga, mönstren är klockrena allihop. Själva tyget går att ta av och tvätta i 30 grader, vilket så klart gör sitt för möjligheten att hålla sängen fräsch över tid.

Själva skyddet är relativt tjockt och väl vadderat, detta gör att sängen känns väldigt mysig och ombonad när man fått i skyddet. Tack vare att både tyg och fyllning är mjukt så är det väldigt skönt att vila sig mot denna sköna vägg av stoppning och tyg. Tyget är gjort av 100% ekologisk bomull, något vi tycker är ett utmärkt materialval.

5. Alice & Fox Spjälskydd Spjälsäng Tjockt

Detta är ett extra tjockt spjälskydd från Alice & Fox. Som förälder är man alltid lite orolig att barnet ska skada sig eller få ont. Därför känns det bra att fixa ett extra tjockt spjälskydd som detta, faktum är att det är ett av de tjockaste vi testat. Det finns lite tunnare skydd på marknaden där man faktiskt kan känna spjälorna genom tyget. Detta är helt omöjligt med denna produkt. Skyddet är så pass tjockt att det är omöjligt att känna de hårda spjälorna där på andra sidan tyget och stoppningen. Positivt är även att denna produkt är certifierad enligt Oeko-tex standarden klass 1 något som bland annat står som garant för att produkten är helt fri från ohälsosamma kemikalier.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se