Bästa springcykeln: Bäst i test 2024

En springcykel, eller balanscykel som de ibland också kallas är ett naturligt steg innan barnet börjar cykla på en vanlig cykel. Genom att träna upp sig på springcykeln så känns steget till en cykel inte fullt lika sort. Till skillnad från en vanlig cykel har springcykeln inga trampor. Istället använder man sig av fötterna direkt på marken för att få upp fart. Eftersom minst en av fötterna är i marken en stor del av tiden får man bra stabilitet då det inte finns någon egentlig fallhöjd om man skulle vingla till.

De 5 bästa springcyklarna 2024

Vi har testat en mängd olika springcyklar på marknaden. Nedan har vi tagit fram och recenserat de fem cyklarna vi tycker är allra bäst just nu. För att komma med på listan krävs såklart att cykeln är säker och stabil att cykla på. Det krävs också att springcykeln håller en god kvalitet så att man kan vara säker på att den tål mycket lek och användning för en längre tid framöver. Springcyklarna nedan har lite olika prisnivå men de har alla det gemensamt att de är relativt prisvärda, man får mycket springcykel för pengarna helt enkelt.

1. STIGA Springcykel Runracer

 • Hög kvalitet
 • Bekväma handtag
 • Underhållsfria däck

Detta är en riktigt smidig och cool springcykel av högsta kvalitet från välkända Stiga. Detta är förmodligen den springcykel vi testat som vi tycker känns allra mest gedigen. Varenda detalj på denna cykel känns kvalitativ och robust. Om man väl köper en springcykel tycker vi att man kan lägga någon hundralapp eller två extra och köpa en cykel som denna som faktiskt håller i längden. Vi gillar också den sportiga framtoningen på denna modell. Cykeln finns i flera olika färger så man kan lätt hitta en som passar just ditt barn.

En detalj som vi gillar på denna springcykel är hur greppvänliga handtagen är, det känns säkert att låta barnet träna på att cykla på denna cykel. Däcken på denna är cykel är underhållsfria, vilket gör att man inte kommer få något extrajobb med cykeln när den väl är köpt och ihopsatt.

2. Stamp Springcykel

 • Fräckt utseende
 • Begränsad styrvinkel för jämnare färd
 • Stor lättåtkomlig sadel

Detta är en fräck springcykel med attityd. De barn vi visade cykeln för älskade utseendet på denna cykel från Stamp. Denna cykel har ett praktiskt fotstöd som gör den lätthanterlig och också håller den mer ren och prydlig om man kan få barnen att inte slänga en på marken när de parkerar den.

Denna cykel är väldigt lättåtkomlig då inget är i vägen för sadeln, det är långt avstånd både till styret och bakhjulet. Vi gillar också det faktum att sadeln är så stor, det gör att man sitter bekvämt och stabilt utan risk att trilla av. Att cykeln är så stabil och robust gör också att barnen känner sig tryggare med denna cykel än många av de andra springcyklarna vi har testat. Att barnet känner sig bekväm med cykeln är ju a och o för att man ska få en framgångsrik cykelträning som förhoppningsvis ska leda fram till att de känner sig bekväma med att prova även en vanlig cykel.

Ytterligare en detalj som gör cyklandet med denna cykel så stabilt är att vinkeln man kan svänga i är begränsad. Det är alltså omöjligt att av misstag tappa kontrollen och svänga tvärt åt ena eller andra hållet. Däcken på denna springcykel är punkteringsfria.

3. Pinepeak Springcykel

 • Retromodellen
 • Extra stark fjädring
 • Tjock stålram

Detta är en riktigt fin modell med en charmig retrodesign. Pinepeaks springcykel sticker ut från mängden, och det på ett bra sätt. Något som är unikt med denna cykel är att den har en extra väl tilltagen fjädring där bak. Den rejäla fjädringen gör att cykeln går väldigt komfortabelt och jämt, även på mer utmanande underlag.

Denna cykel har en sadel som är justerbar, något som gör att den går att anpassa till vilken användare som helst. Produkten är kvalitativ rakt igenom. Något som sticker ut med just denna modell är att stålramen är extra tjock, detta känns såklart tryggt och gör att cykeln inte kommer gå sönder i första taget.

4. Nordic Hoj Springcykel

 • Svensktillverkad
 • 5 års garanti
 • Billig

Detta är något så unikt som en svensktillverkad springcykel med fem års garanti som säljs till ett riktigt bra pris. Cykeln har en röd grundfärg men olika klistermärken ingår så att barnen själva kan välja vilket motiv de vill ha på cykeln, både smart och roligt tycker vi.

Detta är en väldigt enkel cykel i sitt utförande, dock så har den egentligen allt man behöver. Enkelheten gör också att det känns som denna cykel kommer hålla nästan hur länge som helst då den egentligen inte har några detaljer som lätt kan lossna eller gå sönder. Cykeln känns gedigen och är lätt att cykla på. Vi gillar det stora stora styret som gör att cykelfärden känns lättnavigerad.

5. Milly Mally Dragon Springcykel

 • Coolt utseende
 • Lättviktig
 • Ringklocka ingår

En fin springcykel från Milly Mally som har ett utseende som tilltalar barn. Denna springcykel har ett fräck lite sportig uppsyn med coola färger och stänkskärm. Det är inte den bästa sprincykeln vi testat, men den känns stabil och gör ett bra jobb, dessutom är priset på den attraktivt. Sadeln är bekväm och kan justeras i flera steg vilket gör att den går att växa i.

Denna cykel har en ringklocka som låter en hel del, roligt för barnen men även lite påfrestande om de får för sig att ringa allt för ofta. Handtagen på denna cykel är täckta med gummi vilket gör att man får ett perfekt och säkert grepp. Vi gillar att denna cykel väger lite mindre än många av de andra cyklarna vi testa. Lättviktigheten gör cykeln mer lätthanterlig, både när man cyklar på den och när den ska ställas undan eller liknande.

Äldre recensioner

Kinderkraft Springcykel Cutie

 • För de allra yngsta
 • Överlägsen stabilitet
 • Robust

Detta är en söt liten springcykel från kvalitetstillverkaren Kinderkraft. Denna springcykel har två hjul längst fram som gör att man kan sitta på den lättare utan att den välter. Kinderkrafts springcykel möjliggör även för de allra yngsta barnen att få vara med och cykla. Stabilitet är ett nyckelord för denna produkt. Tack vare en stor bred sadel och väldigt sköna och greppvänliga handtag i gummi så kan man känna sig trygg med att barnen får en stabil och säker färd. Att cykeln är så stabil gör det även lättare för barnen att slappna av och våga pröva cykeln. Detta är en cykel som kommer att hålla länge. Däcken är punkteringsfria och kräver därför inget speciellt underhåll.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se