Bästa tågbanan: Bäst i test 2024

stor tågbana

De flesta har väl någon gång under sin uppväxt lekt med de klassiska tågbanorna i trä. Idag finns banorna i en enorm mängd olika utföranden från ett antal olika tillverkare. Dessa leksaker är dock minst lika uppskattade av dagens barn som de var när du och jag var små. Att leka med bilar och tåg är nog något de flesta barn gillar, att dessutom få sätta ihop banorna de kör är ju minst sagt spännande. Genom att själv sätta ihop banbitarna, och i vissa fall designa hela banan själv, är förutom att det är underhållande, något som tränar barnets motorik och tänkande.

De 5 bästa tågbanorna 2024

Vi har granskat och testat en mängd olika tågbanor från ett flertal olika tillverkare. Nedan recenserar vi de fem tågbanorna vi tycker är allra bäst just nu. För oss var det viktigt att välja ut tågbanor som barnen tyckte om, det är ju såklart det allra viktigaste i sammanhanget. Viktigt för oss var även att kvaliteten skulle vara god. En tågbana är något som ska kunna ärvas vidare till syskonen och kanske till och med till kommande generationer. Självklart är även priset en viktig faktor. Nedan har vi samlat tågbanor från lite olika prisklasser. De tågbanor som kostar mer har också ett mervärde i form av fler tillbehör eller längre banor som vi tycker kan motivera att spendera någon eller några extra hundralappar.

1. Classic World Tågbord

Vi gillar produkter där man får mycket på köpet, på så sätt slipper man komplettera med massa saker efterhand, Classic World Tågbord är en av dessa produkter. Med produkten kommer även ett bord som man kan bygga sin lilla värld i. Vi ser en mängd fördelar med att ha tågbanan i detta bord. Tack vare att tågbanan blir upphöjd så får man en väldigt bekväm “arbetshöjd” när man själv sitter på golvet, detta uppskattas särskilt av oss vuxna när vi vill sitta med och leka en stund. Den kanske största fördelen med detta bord tycker vi dock är att tågbanan och alla tillbehör hamnar inom en begränsad yta. När allt ligger på bordet slipper man snubbla över sakerna på golvet. En fördel med att ha allt på bordet är att det går snabbt att flytta leken till en annan del av rummet eller till och med till ett annat rum.

Denna produkt kostar lite mer än många av de andra tågbanorna vi har testat men vi tycker att den är väl värd sitt pris just eftersom som många prylar kommer med i förpackningen. Förutom tåg och tågräls får man med en massa landskapsdetaljer, byggnader, trafikskyltar, bilar, bussar, en fin tågstation med mera.

2. BRIO Travel Stora persontågsetet

Brio tågsset

Som alltid håller tågbanorna från svenska Brio högsta kvalitet. Deras tågbanor av trä kan är både fina och väldigt hållbara, de är faktiskt så robusta att de kan hålla i flera generationer. Detta paket är en väldigt rolig tågbana som har fina persontåg som skiljer sig i design från de mer traditionella tågen. Brio har en mängd olika tågbanor alla med samma höga kvalitet, dock skiljer sig upplägg och tillbehör en hel del mellan de olika paketen. Vi gillar just denna produkt eftersom man får en lagom stor bana som känns varierad. Detta paket har en hel del roliga detaljer och en upphöjd bana som går över några klippor.

3. Micki Premium Tågbana

Även om Brio gör de mest klassiska och omtyckta tågbanorna så gillar vi att utforska vad de andra tillverkarna har för spännande alternativ. En produkt som inte gör någon besviken är denna fina bana från Micki.

I detta paket får man med allt man behöver för att börja bygga sin räls och leka kreativa lekar. I setet finns räls, tåg, hus, och några dekorativa element. Produkten är helt i trä av hög kvalitet.

Detta är en produkt som rekommenderas från 3 års ålder och som kan glädja både barn och vuxna under lång tid. Eftersom spårdelarna passar med andra tillverkares delar så kan detta vara ett komplement, men också något man kan bygga vidare på i framtiden.

4. JaBaDaBaDo Tågbana Bondgård med Djur

JaBaDaBaDos tågbana är ett riktigt prisvärt alternativ till de lite exklusivare tågbanorna. Både banor och tillbehör är gjorda av trä, denna typ av leksak kan man utsätta för nästan vad som helst, det värsta som kan hända är att den blir lite repig eller sliten på ytan. I detta paket medföljer allt de små behöver för att själva kunna hitta på kreativa lekar. Den här tågbanan har temat bondgård. Bondgårdstemat gör att man får med roliga djur och traktorer (som kan åka på rälsen). Tågen är av de klassiska snittet och vagnarna hänger ihop med små magneter. Man kan själv välja hur lång tåget ska vara. Detta är en fin produkt som ger mycket lekglädje för pengarna.

5. VIGA Tågset 

Denna produkt är ett nog så gott alternativ till de mer kända märkena. Viga placerar sig i mellanprissegmentet med detta tågsätt men faktum att att man får mycket för pengarna. Banor och tåg är av hårt trä. Medföljer gör även många träd, hus, bilar människor med mera. Denna bana har flera broar och upphöjningar, vilket både vi, och som det verkar även barnen, uppskattar mycket. Till skillnad från en hel del andra produkter vi testat så ingår två tågset redan från början, vilket så klart är väldigt tacksam om man har flera barn som vill vara med och leka.

Äldre recension

Disney Cars 3 Bygg Din Egen Tågbana

Detta är en tågbana från välkända KidKraft som sticker ut från mängden. Faktum är att just denna version av banan som vi har testat istället för tåg har bilarna från Disneyfilmen Cars 3. Rälsen i trä känns dock igen från tillverkarens andra banor. Något vi gillar med detta paket är att man får med instruktioner för att kunna bygga olika banor, inspirerade från filmen. Det faktum att man kan sätta ihop banan på flera olika sätt gör att produkten känns ny längre och därmed får en längre livslängd. Det är också bra stimulans för barnen själva att bygga ihop banorna efter ritningarna. För de yngsta barnen krävs nästan att vi föräldrar är med och deltar eftersom det kan vara lite knepigt att bygga rätt.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se