Bästa träleksakerna: Bäst i test 2024

Idag är de flesta av leksakerna tillverkade av plast, därför är det roligt att försöka hitta guldkornen som är tillverkade av trä. Träleksaker kan verkligen vara hur fina som helst. En träleksak av bra kvalitet är något man kan spara långt efter barnen växt upp.

De 5 bästa träleksakerna 2024

Vi har letat vitt och brett på marknaden efter de allra bästa träleksakerna. Nedan har vi valt ut fem produkter som uppfyller de krav man kan ställa på riktigt bra leksaker av trä. Vi har medvetet valt ut leksaker av lite olika typer så att det ska finnas något för olika smaker och olika åldrar. Vi har även försökt välja träleksaker som har en mervärde än just bara rolig lek. En bra träleksak kan till exempel användas till att träna barnets finmotorik, koordination, koncentration och färgseende. Hoppas du hittar något som passar till just dina barn!

1. Micki Senses Bokstavsklossar

I detta set från Micki så får man hela 36 stycken jättefina träklossar med bokstäver på. Dessa klossar är, förutom att de är ett bra verktyg för lärande, också fantastiskt fina. Klossarna har varierande färger och mönster som gör dem unika. Tack vare klossarnas estetiskt tilltalande egenskaper kan de utgöra en del av inredningen i barnrummet när de inte används till att lekas med.

Detta lekset i trä är perfekt för barn som ännu inte kan läsa eller skriva. Med hjälp av klossarna kan man lära sig att lägga ihop sina allra första ord. Klossarna är perfekta som ett verktyg för inlärning. Att placera ut och leka med klossarna övar även upp finmotoriken för de allra minsta.

2. Micki Byggstavar

Detta är ett enkelt men inspirerande set med vanliga trävstavar. Med hjälp av trästavarna så kan man skapa i stort sett vad som helst. Detta är verkligen en leksak som stimulerar barnens fantasi och intellekt. Allt eftersom barnen leker så blir de bättre och bättre på att tänka ut och genomföra konstruktioner. Eftersom denna träleksak kräver lite av användaren så skulle vi inte rekommendera den för de allra yngsta barnen. Vi tycker däremot att barnen är redo att testa på denna träleksak från en ålder kring 5 år och uppåt.

Som alltid gör Micky träleksaker av hög kvalité. Dessa klossar är fina att titta på och sköna att hålla i. Tack vare att kvaliteten är god så kommer man kunna behålla dessa klossar i stort set hur länge som helst utan att de kommer bli slitna. Detta fina byggset innehåller hela 200 stycken trävita klossar.

3. JaBaDaBaDo Min första Bil

Här är en rolig och väldigt fin träleksak för de allra minsta. Det finns många bra träleksaker som utmanar barnen att pussla eller tänka till, men för de allra yngsta så bör man börja med något som bara är roligt och inte allt för utmanande. Då är dessa fina träbilar från JaBaDaBaDo ett mycket bra alternativ.

I denna fina tygpåse får man ett gäng med bilar att leka med. Bilarna har alla olika former och färger, något som gör dem spännande och varierande att leka med. Detta är en leksak som man kan leka själv med, eller tillsammans med lekkamrater eller föräldrar. Tack vare att det finns många bilar att välja på så är det lätt att samsas. Förutom att vi älskar designen på dessa söta bilar så gillar vi skarpt det faktum att de är så roliga att leka med. Tack vare sina stora hjul så rullar bilarna smidigt fram på de flesta underlag.

4. Kids Concept Edvin Bultbräda

Bultbrädan är en klassisk träleksak som funnits med länge. Detta är en leksak som brukar vara väldigt populär bland de yngre barnen. Vi gillar särskilt denna kvalitativa och fina bultbräda från Kids Concept. Denna bultbräda är inte bara rolig att slå på, den utgör även en fin inredningsdetalj i barnets rum.

Genom att ta sin träklubba kan man påverka bultarna om man träffar rätt. Träklubban är av gummiträ, och den liksom bultarna, är tålig och tål att lekas med utan att det blir fula märken. Det som är bra med denna leksak är att det är att man kan leka med den länge, genom att vända på hela brädan så finns det alltid nya bultar att slå på.

Den stora fördelen med en bultbräda är att den tränar barnets finmotorik, koncentration och koordination. För att träffa bultarna krävs även att man övar och har lite tålamod, något som gör barnen gott att öva på.

5. Label Label Brödrost 

När vi hittade denna unika träleksak så kunde vi inte låta bli att ta med den i vår lista. Label Label har verkligen lyckats designa något som väcker nyfikenhet och glädje. Detta är något så enkelt men ändå genialt som en brödrost med tillhörande ostmackor och servis med mera.

Detta är en leksak av hög kvalitet. Alla delar är tillverkade av FSC-certifierat trä. Färgerna är vattenbaserade och därför säkra för barnen att leka fritt med. Denna leksak rekommenderas från tre år och uppåt. Eftersom denna träleksak är så fin och unik så tycker vi den kan vara en utmärkt produkt att ge bort i present, vi kan lova att alla kommer dra på smilbanden när de ser detta läckra lilla frukostset i trä.

Hur valde vi träleksakerna?

Att välja vilka träleksaker som är bäst i test är ingen helt enkel uppgift. Eftersom det finns så många olika träleksaker på marknaden så är det omöjligt att testa precis alla. De produkter vi valt ut till denna lista är helt och hållet våra egna subjektiva val. Vi har valt ut träleksaker som vi tycker riktigt bra om, helt enkelt. I vårt arbete med att välja ut produkterna har vi gått mycket på känsla. Det vill säga, vi har valt produkter som vi fått en positiv känsla för när vi sett och lekt med dem. Självklart har det varit viktigt att träleksakerna ska se estetiskt tilltalande ut. För att barnen ska vilja leka med leksakerna så gäller de att de ser fina och inbjudande ut.

Förutom utseendet så har det varit viktigt för oss att leksakerna ska vara säkra. Vi har därför valt ut alternativ som är kvalitativa och där inga delar riskerar att lossna. De leksaker som har målats har vi också försäkrat oss om att de är målade med trygga och giftfria färger. En annan faktor som varit avgörande i vårt val har varit att leksakerna måsta vara slittåliga. Leksaker ska enligt vår mening tålas att lekas med, år efter år, utan att de slits nämnvärt eller förlorar sin funktion.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se