Bästa tvättlapparna/våtservetterna: Bäst i test 2023

Tvättlappen eller våtservetten är ett oumbärligt hjälpmedel för många av oss småbarnsföräldrar. Även om vi föredrar tvättlappen på de allra flesta vis så har även våtservetten sin givna funktion. Om man är borta så är våtservetten ett väldigt smidigt hjälpmedel att ha i skötväskan vid blöjbyten men även vid andra tillfällen när smidig rengöring är ett måste. Att använda en våtservett hemma till vardags är dock inte något vi skulle rekommendera. Dels så kan våtservetten göra det känsliga barnets hud irriterad, och dessutom är miljöpåverkan onödigt stor. En tvättlapp är däremot skonsam mot både barn och miljö eftersom den kan användas med bara vanligt vatten och kan tvättas ett otaligt antal gånger.

De 5 bästa tvättlapparna 2023

Vi har testat och granskat ett stort antal tvättlappar. Nedan recenserar vi de fem tvättlappar vi gillar allra bäst. En bra tvättlapp måste självklart vara skonsam mot barnets känsliga hud. Den ska även hålla en bra kvalitet så att den är lika användbar även efter ett stort antal tvättar. Även om vi inte är så förtjusta i våtservetter så har vi även slängt med ett sådant alternativ i listan, just denna produkt är faktiskt riktigt bra och skonsam.

1. Liewood tvättlappar Sylvester 3-pack

Dessa tvättlappar från välkända tillverkaren Liewood är de mest bedårande vi sett, vi kunde därför inte låt bli att lägga dem överst i vår lista. Dessa tvättlappar håller absolut högsta kvalitet, och de går att tvätta ett otaligt antal gånger utan att de ser allt för slitna ut. Denna produkt är som en ficka man kan stoppa i handen i, den går därför att leka handdocka med. Dessa lappar är tillverkade av ekologisk bomull och går att tvätta i 40 grader. De påsydda detaljerna håller hög kvalitet och bidrar till den estetiska känslan. Detta är lite av en specialprodukt som har ett helt annat pris en de flesta andra lite enklare tvättlapparna där ute. Söker man efter lite enklare tvättlappar så finns det betydligt billigare alternativ. Ett tips är dock att denna produkt är väldigt populär som present!

2. 2B Baby Tvättlappar Bambu 6-pack

Dessa tvättlappar från 2B Baby är något av en favorit. Denna produkt är lite dyrare än många andra på marknaden. Vill man dock ha en tvättlapp som är säker och riktigt bra så tycker vi dock att det kan vara värt att betala de extra kronorna. De här tvättlapparna är väldigt bra på att absorbera vätska redan från första användningen. Vi har testat många tvättlappar som når en acceptabel sugförmåga först efter flera tvättar, vilket så klart kan vara irriterande.

Denna produkt uppfyller de hårda kraven för Oeko-tex certifiering vilket så klart är mycket positivt. Oeko- märkningen garanterar bland annat att produkten är fri från kemikalier, något som känns väldigt viktigt just för tvättlappar. Själva textilen är tillverkad av bambufibrer, något som ger mjuka och sköna lappar. Bambufibrerna är även ett väldigt miljövänligt alternativ, något som känns väldigt bra att man kan bidra till en lite bättre värld genom att dagligen välja de bästa alternativen gällande allt man köper till sina barn.

3. Jollein Tvättlappar Bambu 3-pack

Vi gillar tvättlappar som är tillverkade av naturmaterialet bambu. Dessa lappar från Jollein innehåller en blandning av bambu och bomull för att ge bästa kombinationen av mjukhet och uppsugningsförmåga. I denna förpackning kommer endast tre stycken lappar, det kan dock vara positivt eftersom man då får en chans att avgöra om man gillar dem innan man väljer att köpa ytterligare. Eftersom antalet lappar är lite mindre än många andra förpackningar på marknaden så är priset också satt därefter. Denna produkt är en av de mjukare vi testat, perfekt för bebisens känsliga hud!

4. ImseVimse Tvättlappar 12-pack

När vi öppnade denna produkt blev vi glada. För ett relativt lågt pris får man hela tolv stycken jättefina tvättlappar av bra kvalitet. Denna produkt är gjord av ekologisk bomullsflanell som känns fantastiskt mjuk mot huden. Genom att välja tvättlappar av ekologiskt tyg som gör man även en liten insats för sin omgivning. Dessa tvättlappar är lite tunnare än många av de andra vi testat. Vilket som är bäst är egentligen en fråga om tycke och smak, vi tycker att denna produkt är väldigt lätt och smidig att använda. Fördrar man dock lite tjockare lappar med större uppsugningsförmåga så skulle vi rekommendera att man testar någon av de andra modellerna i vår lista. Dessa tvättlappar tål många tvättar innan de börjar bli slitna. När man tycker den är för sliten är de bara att slänga i textilåtervinningen, man har ju trots allt elva likadana till.

5. Naty Sensitive Wipes 56 våtservetter

Egentligen är vi inte så förtjusta i våtservetter då de har en sämre miljöpåverkan än tvättbara tvättlappar. Ibland är dock våtservetter ett smidigare val, särskilt om man är på resande fot. Om man ska välja några våtservetter så rekommendera vi dessa från svenska Naty. I denna förpackning får man 56 st kvalitativa våtservetter som är tillverkade av förnyelsebara material. Denna produkt är ett utmärkt val för barn med känslig hud eftersom våtservetterna är fria från parfym och kemikalier.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se