Bästa UV-dräkten: Vilka UV-kläder är Bäst i test?

pojke med uv-kläder

Om barnen ska vara ute och leka i solen och kunna röra sig fritt så fungerar det inte med bara ett UV-tält, utan det kan även vara bra att ha en uv-dräkt till hands. En UV-dräkt skyddar generellt sett mer än någon solkräm kan göra, därför är den det säkraste alternativet på en varm och solig sommardag. Kom dock ihåg att skydda de delar av kroppen som dräkten inte täcker. En bra UV-dräkt kombineras med fördel med en bra solhatt och lite extra solkräm i ansikte på på armar och ben.

De 4 bästa UV-dräkterna 2024

Vi har granskat en mängd olika UV-kläder som finns på marknaden idag. Nedan listar vi och recenserar vi de fem plagg vi gillar allra bäst just nu. De flesta av plaggen finns i flera olika storlekar så att det går att hitta en version som passar just era barn. Klicka gärna på länkarna till respektive butik för att läsa mer och se de olika versionerna.

En bra UV-dräkt för barn ska självklart vara snygg, smidigt att ta av och på samt hålla en bra kvalitet så att det tål både sol och vatten över tid. Allra viktigast är ju dock att dräkten verkligen skyddar mot solen så som det är tänkt. Samtliga produkter nedan har ett väldigt starkt solskydd. Tänk dock på att smörja in ansikte och även armar och ben med solskyddsfaktor om dräkten inte är heltäckande. Att komplettera med ett par bra solglasögon kan också vara en god idé! Vill du läsa mer vikten att skydda barnen från skadlig solstrålning kan du göra det hos Strålskyddsmyndighetens särskilda solråd för barn.

1. Lindberg Monaco UV-dräkt UPF50+

Detta är en UV-dräkt av allra högsta kvalitet för dig som vill se till att barnen har det allra bästa på sig för att skydda sig mot solens skadliga strålning. Detta är en riktigt proffsig dräkt. UV-dräkten från Lindberg är näst intill heltäckande, den har ett högt UV-skydd på UPF50+ och den ser dessutom snygg ut. Dräkten kommer i flera fräcka färger så det bör inte vara några problem att hitta en modell som dina barn kan acceptera.

Den stora dragkedjan framtill gör det lätt att komma i och ur dräkten. När dragkedjan väl är uppdraget sitter dräkten mycket bra, utan att vara i vägen när man leker och rör sig. En annan detalj som gör dräkten perfekt för lek och rörelser är det faktum att sömmarna är helt platta, något som gör att de inte känns mot huden när man rör sig.

Denna UV-dräkt är bäst i test just nu. Dräkten är mycket säker, den är skön att ha på sig, tack vare att den andas. Skulle denna dräkt bli blöt så torkar den även väldigt snabbt.

2. Liewood UV-dräkt/jumpsuit Max Swim 

Som alltid gör Liewwood bra produkter för barn, denna UV-dräkt är inget undantag från den principen. Denna dräkt är en av de snyggaste vi sett. Dräkten är gjord i retrostil, ränderna finns i flera olika färger, vi valde dräkten som heter stripe mustard.

Denna produkt är inte den billigaste vi sett, faktum är att den kostar lite mer än de flesta andra UV-dräkterna på marknaden. Det ska dock sägas att med denna produkt så får man vad man betalar för, det vill säga yttersta kvalitet och slittålighet. Detta är en dräkt som kommer kunna hänga med i många säsonger utan att den ser eller känns sliten ut. Materialet är nylon och spandex, tyget är certifierat enligt de hårda reglerna för öko-tex, vilket så klart är till dess fördel.

Något vi gillar med denna dräkt är det kortärmade armarna och benen, något som gör att det känns mer bekväm och luftig på varma sommardagar. Finns i flera olika storlekar.

3. Swimpy Babblarna

Om man letar efter en riktigt billig uv-dräkt som ändå är bra kan vi rekommendera denna produkt från Swimpy. Positivt med just denna dräkt är också att den har fint motiv från babblarna. Att dräkten är snygg och rolig gör den faktiskt lite lättare för barnet att gå med på att bära.

Tyget i denna dräkt är öko-tex certifierat och känns skönt mot huden. Dräkten torkar väldigt snabbt efter man varit med den i vattnet. UV-skyddet ligger på hela 50+ så man kan känna sig trygg när barnen leker i solen även en längre stund.

4. Color Kids Alice Baddräkt

En UV dräkt av elastan och polyamid som har formen av en traditionell baddräkt. Denna dräkt har ett UV-skydd på 40+ UPF, vilket är mer än tillräckligt för att skydda bra även efter en lång stunds vistelse i solen. Tänk dock bara på att ben armar och ansikte måste smörjas med en bra solkräm!

Detta är en snygg och bekväm baddräkt som förenar nytta med nöje.

Hur fungerar en UV-dräkt?

En UV-dräkt är ett plagg som är framtaget för att skydda barnens känsliga kroppar mot farlig UV-strålning. Dessa dräkter skyddar mot solens strålar för att de har högre densitet än normala kläder vanligtvis har. Högre densitet innebär i detta fall att kläderna är vävda med trådarna tätare mot varandra. Tack vare att trådarna ligger tätare mot varandra så blir det mindre mellanrum. Dessa tomrum som normalt sett finns i högre utsträckning i vanliga kläder är områden där solens strålar kan hitta direkt ner till den nakna huden. Genom att täppa till dessa “hål” så når det skadliga solljuset inte fram till huden.

Äldre recensioner

Petite Chérie Atelier Elisa

Detta är en väldigt gullig uv-dräkt som vi föll direkt för då vi såg den. Denna dräkt skyddar de minsta barnen från solens skadliga strålar. Denna produkt känns förvånansvärt kvalitativ med tanke på att priset är relativt lågt. Dräkten har korta ärmar och ben, något som vissa barn fördrar då det känns lite mindre begränsande. Dragkedjan sitter på baksidan något som är både praktiskt och bidrar till det snygga utseendet. Dräkten sitter lika bra när den blöt som den gör när den är torr. Om man bara är i solen efter badet så torkar den relativt snabbt igen.

Nordbjørn Vrångö UV-Dräkt & Hatt

UV-dräkt

Detta är en riktigt snygg såväl som praktisk UV-dräkt från välkända och duktiga tillverkaren Nordbjørn. Just denna dräkt finns i flera fina färger och mönster. Vi valde versionen Navy Stripe som man kanske kan höra på namnet är en randig marinblå dräkt. Denna dräkt är tidlöst snygg enligt vår mening. Passar både för pojkar såväl som flickor.

Detta är ett plagg av hög kvalitet som ser snyggt ut och som effektivt blockerar de skadliga solstrålarna från att nå ditt barns hud. Med dräkten följer även en fin solhatt i samma mönster. Med solhatten på så ditt barn i stort sett helt skyddat från solen, bara fötter och händer är utanför dräktens skyddande skugga.

Detta plagg är lätt och smidig att ta av och på tack vare den smidiga dragkedjan som löper längs hela överdelen. Denna produkt känns väldigt slitstark och tålig.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se