Bästa UV-tältet för barn: Bäst i test 2020

Nordbjørn Shadow UV-tält

Det är det nödvändigt att skydda barnens känsliga hud mot solens strålar. På sommarhalvåret kan ett UV-tält vara ett bra komplement till täckande kläder och solkräm. Vi har granskat ett stort antal UV-tält. Nedan presenterar vi de bästa tälten i vårt test.

De 5 bästa UV-tälten 2020

1. Swimpy UV-tält XL

 • Rymligt
 • Öko-Tex
 • Bra pris

Är ett riktigt proffsigt och prisvärt UV-tält. En av de saker vi gillar bäst med detta tält är hur rymligt det är. Ett problem med många UV-tält är att det snålas på utrymmet vilket gör att de i praktiken blir svåra att använda. I tältet får man faktiskt in flera barn på en gång och alla deras leksaker. Har man tur kan även en vuxen eller två klämma in sig i tältet, så stort är det faktiskt. Detta tält passar perfekt att ta med sig till den gassande stranden då tältets duk har en 30+ solskyddsfunktion. Tältet är lätt att sätta upp och ta ner. Transporten av tältet underlättas av den medföljande väskan. Tyget i detta tält är glädjande nog tillverkat enligt Öko-Tex standard. Öko-tex standarden garanterar att tältet inte på något sätt innehåller några som helst ämnen som kan vara skadliga för barnens känsliga hud.

2. Nordbjørn Shadow UV-tält

 • UPF50+
 • Stabilt och smidigt
 • Bra kvalitet

Shadow är ett kraftfullt UV-tält från välkända tillverkaren Nordbjørn. Detta tält har en solskyddsfaktor på UPF50+ vilket är riktigt bra. Om du vill sänka andelen UV-strålar ditt barn utsätts för till ett minimum är detta ett utmärkt val. En fördel med detta tält är hur lätt det är att sätta upp. Tältet går att förankra i marken så att det inte blåser iväg. Till tältet medföljer en väska. När tältet väl är nedpackat i väskan är vikten och massan väldigt liten, hur smidigt som helst att bära med sig på utflykten. På insidan av tältet finns praktiska förvaringsfickor. Enda nackdelen med detta tält är att det inte är så stort, därför är det lite obekvämt att som vuxen göra sina barns sällskap därinne.

3. Swimpy UV-tält med ventilation

swimpy uv-tält
 • Väldigt luftigt tält
 • Stor lek och sittyta
 • Plats för en vuxen på sittytan

Detta tält från kvalitetstillverkaren Swimp är särkilt väl lämpat för extra varma dagar. Det kan faktisk bli ganska varmt även i öppna uv-tält ibland, särskilt om de är i mörka färger och solen ligger på. Eftersom detta tälta har ventilationshål med mer grovmaskigt tyg längs dess bas så transporteras värmen effektivt bort från tältet. Istället för att samla hetta så blir tältet mer luftigt och svalkande än det blivit utan ventilationshålen. En detalj vi gillar med detta tält är dess stora bas som går långt utanför taket. Detta gör att den öppna delen av tältet blir som en stor filt som man kan sitta på. Den vuxna kan därför sitta i detta område och på så sätt hålla barnet som sitter inne under tälttaket sällskap. Under taket har barnet ett bra solskydd på hela UPF50+ . En bärväska till tältet medföljer.

4. Babymoov Tält Anti UV Parasol

 • Går att försluta helt
 • UPF 50+
 • Babygym

Detta är ett tält som är lite dyrare än de andra tälten vi rekommenderar. Men tack vare att tältet har flera användningsområden så tycker vi ändå att det högre priset kan vara motiverat. BabyMoovs tält har ett solskydd på UPF 50+. Tältet kan till skillnad från de andra produkterna vi rekommenderar här förslutas helt och hållet. Dörrarna är dock väl ventilerade och tack vare dem i kombination med de ventilerade fönstren så är det ingen risk att det blir för varmt i tältet. När tältet är stängt skyddar det barnet mot vind, sand, myggor och annat som yr omkring i luften. Detta tält är mycket litet så det är endast lämpligt för bebisar. Man får även mervärde då tältet inte bära är ett UV-skydd utan också ett babygym och lekhage i ett. Väska medföljer så att man kan bära tältet på ett smidigt sätt.

5. iPlay UV-tält

 • Lägsta priset
 • Tältpinnar ingår
 • UV40+

Det billigaste tältet i vår test är detta tält från iPlay. Detta är av förklarliga skäl det minst kvalitativa tältet i vår lista. Med tanke på vad man får för denna billiga penning är detta dock ett tält som är värt att uppmärksammas. För pengarna får man nämligen ett fullgott solskydd med en solskyddsfaktor på UV40+ som kommer skydda ditt barn effektivt från de skadliga sommarsolstrålarna. Tältpinnar ingår även så att man kan skydda tältet från vind. På insidan av tältet finns två praktiska fickor för förvaring. Tältduken är av tunn och väldigt ickeglamorös polyester, men det gör jobbet med att hålla solen borta. Detta är ett bra tält som man inte behöver vara särskilt rädd om. iPlay är ett bra val för den som inte använder UV-tält speciellt ofta men som vill ha ett billigt alternativ tillgängligt när det väl behövs.

Vad är ett UV-tält?

Ett UV-tält är ett tält som är designat från att skydda barn från solens skadliga strålar på sommarhalvåret. Tältet består av ett tak och minst tre väggar som alla är av ett materiel som reflekterar bort den skadliga solstrålningen. Även om man använder ett tält så är det bra att smörja in barnen med solskyddsfaktor. Tältet filtrera bort en stor del av den skadliga strålningen men en liten andel sipprar alltid igenom. Är man på exempelvis stranden är det ju också stor risk att barnen får direktsol på sig under dagen även om man försöker hålla dem i tältet så mycket som möjligt.

Måste man använda ett UV-tält?

Det finns andra sätt att skydda barnen från solens ljus. Men eftersom barn mår bra av att vara ute mycket så rekommenderar vi att man skaffar ett UV-tält. Ett UV-tält är ett bra komplement till kläder och solskyddsfaktor för att skydda de små från solens UV-strålar.

Vilket är det bästa UV-tältet?

Bäst i vårt test blev Swimpy UV-tält XL. Detta tält är av hög kvalitet, det är stort och rymligt och det går att köpa till ett bra pris. Självklart finns det även andra tält som håller en bra kvalitet. Vilket tält som är bäst för just din familj beror så klart lite på hur tältet ska användas och hur många som ska få plats i det. Om tältet endast ska användas av en bebis så kan det vara en god ide att titta på lite mindre tält om man tycker att det är smidigare.