Bästa UV-tältet för barn: Bäst i test 2024

Nordbjørn Shadow UV-tält

Det är det nödvändigt att skydda barnens känsliga hud mot solens strålar. På sommarhalvåret kan ett UV-tält vara ett bra komplement till täckande kläder och solkräm. Vi har granskat ett stort antal UV-tält. Nedan presenterar vi de bästa tälten i vårt test.

De 6 bästa UV-tälten 2024

1. Swimpy UV-tält XL

 • Rymligt
 • Öko-Tex
 • Bra pris

Är ett riktigt proffsigt och prisvärt UV-tält. En av de saker vi gillar bäst med detta tält är hur rymligt det är. Ett problem med många UV-tält är att det snålas på utrymmet vilket gör att de i praktiken blir svåra att använda. I tältet får man faktiskt in flera barn på en gång och alla deras leksaker. Har man tur kan även en vuxen eller två klämma in sig i tältet, så stort är det faktiskt. Detta tält passar perfekt att ta med sig till den gassande stranden då tältets duk har en 30+ solskyddsfunktion. Tältet är lätt att sätta upp och ta ner. Transporten av tältet underlättas av den medföljande väskan. Tyget i detta tält är glädjande nog tillverkat enligt Öko-Tex standard. Öko-tex standarden garanterar att tältet inte på något sätt innehåller några som helst ämnen som kan vara skadliga för barnens känsliga hud.

2. Nordbjørn Shadow UV-tält

 • UPF50+
 • Stabilt och smidigt
 • Bra kvalitet

Shadow är ett kraftfullt UV-tält från välkända tillverkaren Nordbjørn. Detta tält har en solskyddsfaktor på UPF50+ vilket är riktigt bra. Om du vill sänka andelen UV-strålar ditt barn utsätts för till ett minimum är detta ett utmärkt val. En fördel med detta tält är hur lätt det är att sätta upp. Tältet går att förankra i marken så att det inte blåser iväg. Till tältet medföljer en väska. När tältet väl är nedpackat i väskan är vikten och massan väldigt liten, hur smidigt som helst att bära med sig på utflykten. På insidan av tältet finns praktiska förvaringsfickor. Enda nackdelen med detta tält är att det inte är så stort, därför är det lite obekvämt att som vuxen göra sina barns sällskap därinne.

3. Swimpy UV-tält med ventilation

swimpy uv-tält
 • Väldigt luftigt tält
 • Stor lek och sittyta
 • Plats för en vuxen på sittytan

Detta tält från kvalitetstillverkaren Swimp är särkilt väl lämpat för extra varma dagar. Det kan faktisk bli ganska varmt även i öppna uv-tält ibland, särskilt om de är i mörka färger och solen ligger på. Eftersom detta tälta har ventilationshål med mer grovmaskigt tyg längs dess bas så transporteras värmen effektivt bort från tältet. Istället för att samla hetta så blir tältet mer luftigt och svalkande än det blivit utan ventilationshålen. En detalj vi gillar med detta tält är dess stora bas som går långt utanför taket. Detta gör att den öppna delen av tältet blir som en stor filt som man kan sitta på. Den vuxna kan därför sitta i detta område och på så sätt hålla barnet som sitter inne under tälttaket sällskap. Under taket har barnet ett bra solskydd på hela UPF50+ . En bärväska till tältet medföljer.

4. Lifeventure Family UV-tält

 • Fantastisk kvalitet
 • Säkert och vältestat
 • Stor öppning
 • Enkelt att sätta upp och ta ner

Denna produkt kommer från tillverkaren Lifeventure. Detta är ett mycket kvalitativt tält som har alla de egenskaper vi efterfrågar. Detta är ett stort och rymligt tält som gör användandet enklare. Även om man har små barn så ska man inte underskatta betydelsen att ha ett rymligt tält med stor öppning som detta. Tack vare att öppningen är så stor så kan vi vuxna enkelt interagera med barnet inne i tältet. När det behövs så kan man stänga hela öppningen med hjälp av en dragkedja.

Det som skiljer just denna produkt från många av de andra testade produkterna på marknaden är att tältet har en kvalitet som slår de flesta, om inte alla, andra alternativen. Tältet känns verkligen tåligt och robust, något som gör att vi känner oss säkra på att man kommer kunna använda ett och samma tält många år framöver. Tältet är enkelt att båda sätta upp och fälla ihop, något som gör att man kan ha med det vart man än går, oavsett om det är till stranden, parken eller annan utomhusvistelse.

Tältduken på detta UV-tält känns verkligen kvalitativt. Materialet har ett säkert UV-skydd på UPF 50+. Produkten kostar lite mer än genomsnittet men vi tycker att det är värt att betala de extra kronorna för att få ett tält som håller i längden.

5. BabyMoov Blue Waves Anti UV-Tält

 • Bäst i test
 • Rymligt tält för en vuxen och två barn
 • UPF 50+
 • Hög kvalitetskänsla
 • Pop-up system
 • Slitstarkt och smidigt

Det bästa UV-tältet för barn just nu heter BabyMoov Blue Waves Anti UV-Tält. Detta tält är så rymligt att det även rymmer en vuxen tillsammans med två barn. Att det finns gott om plats gör att det blir lättare att få barnen att uppehålla sig där. Detta är ett vältestat och helt säkert tält som har ett dokumenterat solskydd på hela UPF 50+.

Detta är ett tält som är aningen dyrare än de andra tälten vi rekommenderar. Tack vare den höga kvalitén så tycker vi dock att priset är väl motiverat.

Denna produkt är mycket väl genomtänkt och väldigt enkel att ha att göra med. Tältet sätts upp snabbt och smidigt tack vare dess pop up-system. UV-tältet kan förankras i exempelvis sand eller gräs med hjälp av de medföljande tältpinnarna. Eftersom tältet även har ett medföljande myggnät så kan man slå läger varsomhelst utan att behöva oroa sig för mygg. Detta tält passar att ha hemma i trädgården, på sandstranden eller varför inte på utflykten. Vi fick även med en praktiskt förvaringsväska som vi gillar skarpt. Detta är bästa valet för dig som vill ha en slitstark produkt som håller i längden.

6. Badabulle Safari Anti UV-tält

 • Litet och smidigt
 • Snabbt och lätthanterat
 • Högkvalitativt
 • Snygg design

Detta är ett tält som skyddar mot allt man kan utsättas för på exempelvis en sandstrand. Förutom ett fullskaligt UV-skydd på UPF 50+ så skyddar tältväggarna även barnen mot sand och vind. Inne i tältet så har barnen en skyddande miljö där de kan få svalka och samtidigt möjlighet att leka. Man kan ha en av tältets sidor helt öppen så att barnen kan interagera med resten av familjen samtidigt som de är skyddade från solens strålar. Detta är ett rymlig litet tält för ett eller flera barn. Eftersom tältet är slimmat så tar det knappt någon plats alls i anspråk när det är nerpackat. Man får även med en praktisk väska att förvara produkten i.

Detta tält är av pop-up-typ något som gör att man reser tältet på bara ett par sekunder, riktigt smidigt! Man får även med fyra tältpinnar så att man kan hindra tältet från att blåsa iväg när det inte används. Detta är ett riktigt tåligt kvalitetstält av polyester. Vi gillar även färg och motiv starkt!

Vad är ett UV-tält?

Ett UV-tält är ett tält som är designat från att skydda barn från solens skadliga strålar på sommarhalvåret. Tältet består av ett tak och minst tre väggar som alla är av ett materiel som reflekterar bort den skadliga solstrålningen. Även om man använder ett tält så är det bra att smörja in barnen med solskyddsfaktor. Tältet filtrera bort en stor del av den skadliga strålningen men en liten andel sipprar alltid igenom. Är man på exempelvis stranden är det ju också stor risk att barnen får direktsol på sig under dagen även om man försöker hålla dem i tältet så mycket som möjligt.

Måste man använda ett UV-tält?

Det finns andra sätt att skydda barnen från solens ljus. Men eftersom barn mår bra av att vara ute mycket så rekommenderar vi att man skaffar ett UV-tält. Ett UV-tält är ett bra komplement till kläder och solskyddsfaktor för att skydda de små från solens UV-strålar.

Kan ett billigt UV-tält vara bra?

Även om vi oftast inte rekommenderar att man satsar på de allra billigaste produkterna i någon kategori så får vi ändå konstatera att ett billigt UV-tält visst kan vara bra. Se exempelvis vår topplista ovan, de flesta av tälten här är faktiskt riktigt billiga, men ändå bra. Så att köpa ett billigt UV-tält kan inte kategoriskt sägas vara fel. Däremot så tycker vi man ska vara noggrann med att bara köpa produkter från välkända butiker och tillverkare. Produkter som köps utanför EU via diverse nätbutiker har visat sig vara direkt farliga då de inte uppfyllt de säkerhetsstandarder vi har i Sverige.

Vilket är det bästa UV-tältet?

Bäst i vårt test blev Lifeventure Family UV-tält. Detta tält är av hög kvalitet, det är stort och rymligt och det går att köpa till ett bra pris. Självklart finns det även andra tält som håller en bra kvalitet. Vilket tält som är bäst för just din familj beror så klart lite på hur tältet ska användas och hur många som ska få plats i det. Om tältet endast ska användas av en bebis så kan det vara en god ide att titta på lite mindre tält om man tycker att det är smidigare.

Äldre recension

iPlay UV-tält

 • Lägsta priset
 • Tältpinnar ingår
 • UV40+

Det billigaste tältet i vår test är detta tält från iPlay. Detta är av förklarliga skäl det minst kvalitativa tältet i vår lista. Med tanke på vad man får för denna billiga penning är detta dock ett tält som är värt att uppmärksammas. För pengarna får man nämligen ett fullgott solskydd med en solskyddsfaktor på UV40+ som kommer skydda ditt barn effektivt från de skadliga sommarsolstrålarna. Tältpinnar ingår även så att man kan skydda tältet från vind. På insidan av tältet finns två praktiska fickor för förvaring. Tältduken är av tunn och väldigt ickeglamorös polyester, men det gör jobbet med att hålla solen borta. Detta är ett bra tält som man inte behöver vara särskilt rädd om. iPlay är ett bra val för den som inte använder UV-tält speciellt ofta men som vill ha ett billigt alternativ tillgängligt.

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se