Bästa växasängen: Bäst i test 2023

växasäng

Vi på barntopplistan är alltid väldigt positiva till barnprodukter som går att använda mer långsiktigt. När man skaffar barn så är det nästan oändligt antal prylar som behöver införskaffas, och fler blir det allt eftersom barnen växer upp. Större barnmöbler som exempelvis sängar är något som vanligtvis kostar ganska så mycket pengar. Det gäller därför att ta med sängens hela livslängd i beräkningen när man jämför olika sängar. Så kallade växasängar kan vara lite dyrare i inköp men bli betydligt mycket billigare sett över sin livslängd.

Vad är en växasäng?

Ordet växasäng är egentligen ett ganska vitt begrepp som ibland kan användas på flera olika typer av sängar. Som avslöjas av namnet ska en växasäng gå att växa i. Denna typ av säng går därför som regel att justera på ett eller flera sätt allt eftersom barnet växer. Det kan handla om att sängen går att dra ut så den blir längre, eller att den går att justera i höjdled för att bättre passa barnets förutsättningar. Det finns även varianter på växasängar som går att omvandlas till exempelvis en soffa efter att de inte längre går att använda som barnsäng. Syftet med alla växasängar är att de ska kunna få en så lång livstid som möjligt i hemmet, något som är bra både för plånboken och miljön.

De 5 bästa växa-sängarna 2023

Vi har testat och granskat en mängd växasängar. Nedan recenserar vi de fem produkter vi gillar allra bäst just nu. Vi har valt ut lite olika typer av sängar men även sängar i olika prisklasser så att det ska vara lätt att hitta någon som passar just era behov och plånbok.

1. Sebra växasäng baby & jr

Sebra tillverkar barnsängar som är några våra favoriter har på Barntopplistan. Denna modell är inget undantag. Faktum är att denna säng har blivit en riktig klassiker tack vare dess säregna och vackra utseende. Priset på denna säng är tyvärr långt över många av konkurrenternas, men söker man efter det allra bästa så kan den helt klart vara värd sitt pris. Sängen har ett klassiskt utseende som samtidigt känns modernt och fräscht. Sängen finns i olika färger, varav alla är giftfria, miljövänliga och har ett antibakteriellt skydd. Längden är från början 115 cm, men kan bli 155 cm när sängen är fullt utdragen.

2. Troll Royal Spjälsäng

Detta är en väldigt söt spjälsäng med stor gavel med en krona på. Här sover barnet som en liten kung eller drottning. Vi tycker att sängen är ruskigt snygg i sin design och gråa färg. Denna produkt är osedvanligt robust med sina tjocka ben som går upp längs sidorna. Botten på sängen går att höja eller sänka i tre olika steg. Flexibiliteten gör att man kan anpassa sängen efter barnets förutsättningar och låta han eller henne växa tillsammans med sängen. Själva bäddmåtten på 60 x 120 cm är dock oförändrade oavsett justeringen i höjdled.

Denna säng är tillverkad av björk. Priset är relativt lågt om vi jämför med andra produkter på marknaden som håller samma kvalitet. Ett väldigt bra köp som vi kan rekommendera helt enkelt.

3. Leander Classic Baby-Junior Bed

Detta är en av de bästa barnsängarna vi sett, alla kategorier. Enda nackdelen med denna produkt är egentligen att dess pris är relativt högt. Vill man dock ha det allra bästa så får man i detta fall vara beredd att betala lite extra. En fördel med att investera i kvalitet som denna är dock att man kan spara pengar i längden genom att man får en produkt som kommer kunna användas under många år. Tack vare att barnen kan växa i sängen så behöver kostnaden per år faktiskt inte bli så hög.

Denna säng kan användas från nyfödd och uppåt. När barnet kan ta sig in i sängen för egen maskin så kan man ta bort ena, eller båda, sidorna. Detta är en mycket luftig och fräsch säng. Tack vare ventilationshål i basen så hjälper sängen till att hålla madrassen torr och luftig. När tiden går så kan man köpa till madrassförlängare som gör att sängen går från spjälsäng till juniorsäng på ett kick.

4. JLY Basic

Detta är sängen med priset som är så lågt att man tvivlar på att den kan vara något att ha. Efter en längre tids användande av denna säng kan vi konstatera att denna produkt överraskar på ett positivt sätt. För ett väldigt billigt pris får man en stabil och bra säng som tack vare sin flexibilitet kan vara med i många år av det unga barnets liv. Materialet är enkelt men bra, sängen är tillverkad av furu och MDF. Detta är ett bra alternativ för er som inte behöver ha det bästa men ändå värderar hållbarhet högt.

5. Shnuggle Air Barnsäng

För alla som söker efter en billig växasäng så är detta ett utmärkt alternativ att titta närmare på. Sängen är i originalutförandet en bedside crib som sedan kan konverteras till en en barnsäng som barnet kan använda till 2-årsåldern. Benen på denna säng är enkla att justera för dess nya uppdrag.

Tygerna i denna säng är fria från skadliga ämnen och framtagna för att vara så allergivänliga som möjligt. Sängen kan användas från nyfödd och uppåt. Detta är en lättviktig säng som har fokus på portabilitet snarare än att den ska vara massivt robust. Perfekt om man vill kunna flytta sängen ofta, då den är lätta att flytta, även för en person.

Äldre recensioner

Sebra Växasäng Yomi

Detta är en en riktigt topprodukt både vad det gäller design och funktion. Sängens design är förmodligen en av de snyggaste vi har sett. Stilren men den sticker ändå verkligen ut från mängden med sina lite busiga linjer. Eftersom man själv kan välja färg på både spjäldelen och även underdelen separat så kan man skapa en rätt så unik säng till barnrummet.

När barnet är för stor för spjälorna lyfter man enkelt bort den delen av sängen. Kvar har man en barnsäng med riktigt häftigt utseende. På detta sätt kan man ha kvar sängen i flera år. Själva ytan går inte att förlänga men tack vare att det är en stor spjälsäng redan från början (med innermått 60 X 120 cm) så kommer man kunna använda den under en lång tid totalt sett. Däremot är själva botten höj och sänkbar så att man kan anpassa den efter barnets aktuella behov.

Detta är en av de bästa sängar vi testat. Hela konstruktionen andas kvalitet och hållbarhet. Sängen är även en vacker möbel som kan förhöja känslan på ett helt rum. Detta är valet för er som vill ha det allra bästa.

Troll Växasäng Victor

Detta är en väldigt fin säng av hög kvalitet från pålitliga märket Troll. Vi gillar de höga kanterna och gavlarna på denna säng. De höga sidorna gör att det känns väldigt osannolikt att barnet skulle trilla ur sängen och slå sig. Själva sidobrädorna går faktiskt att haka av om man tycker att de är i vägen när barnet inte längre behöver dem. Detta är en bra och solid säng av björkträ.

Sängen går att dra ut succesivt allt eftersom barnet växer. En trygg detalj är att sängen har ett säkerhetstopp som gör att det tar stopp innan den delar sig, något som vi annars märkt kan bli en otrevlig överraskning vad det gäller några andra sängmärken.

Sängens yttermått kan varieras var man vill mellan 110 och 200cm och de inre bäddmåtten blir då mellan 105 och 195 cm. Kort sagt är detta en säng med snygg design och bra kvalitet som tack vare dess flexibilitet kommer kunna användas under många år.

Se även gärna vår artikel om resesängar!

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se