Bästa vinteroverallen: Bäst i test 2024

pojke i vinteroverall

Barn brukar vara rätt så bra på att aktivera sig själva bara de kommer ut och har lekkamrater att interagera med. På vinter ställs lite extra krav på klädseln för att barnen inte ska bli kalla. En vinteroverall är ett klassiskt och väldigt praktiskt plagg som har många fördelar. Med en bra vinteroverall kan barnen hållas torra och varma även om det är kallt ute.

De 5 bästa vinteroverallerna för barn 2024

Vi har granskat en mängd vinteroveraller för barn. Nedan har vi valt ut och recenserat de fem produkterna vi tycker bäst om just nu. Vi har valt ut overaller i olika prisklasser så att ni ska kunna hitta någon som passar just era behov. En bra vinteroverall ska vara lätt att sätta på och lätt att ta av. Den ska självklart vara varm, viktigt är dock att den andas så att det inte blir svettigt och obehagligt på insidan efter lite lek. På utsidan måste den effektivt hålla kyla och fukt borta. Självklart ska en vinteroverall för barn tåla att användas och lekas i.

1. Didriksons Neptun Overall

 • Justerbar, går att växa i
 • Överlägsen vaddering
 • Snygg och slittålig

Didriksons tillverkar barnkläder av hög kvalitet. Denna overall är inget undantag från den principen. Detta är en varm overall som står emot fukt och vind. Luvan är justerbar och har en stor och mysig fuskpäls. Overallen har snölås och fothällor, så den tål helt klart även lek i djupare snö.

Detta är en produkt av hög kvalitet med tejpade sömmar som håller kylan borta. Vi gillar det faktum att overallen har gott om insydda reflexer, detta gör att man är väl synlig när man är ute och leker. Arm- och bensluten på denna vinteroverall kan justeras, på så sätt tål den att växas i. Vi är också väldigt imponerande av vadderingen som är gjord av återvunnen polyesterfiber, bra för miljön och väldigt värmande när det behövs!

2. Nordbjørn Svalbard

 • Mycket reflexer
 • Prisvärd
 • Fräck design

Nordbjørns Svalbard är en riktigt prisvärd vinteroverall som tål det mesta. Trots att priset är några hundralappar lägre än många av konkurrenternas overaller så presterar den minst lika bra som många av dem. Håller kyla, regn och vind borta, även om man är ute länge och leker. Bra synlighet tack vare reflekterande logga samt kompletterande reflexer. Bra muddar i ben och armar som håller tätt.

3. Reima Reimatec Gotland

 • Specialbehandlat tyg som avvisar smuts, fukt och kyla
 • Långa dragkedjor som underlätta på- och avtagning
 • Slitstarka fot hällor av silikon
 • Exklusiv känsla

Detta är en rejäl vinteroverall från Reima, som känns exklusiv. Den har ett tyg som avvisar fukt, kyla och till och med smuts. Det känns väldigt fräsch med en overall som håller sig ren även om barnen varit ute och lekt ordentligt. Om overallen blivit riktigt smutsig så brukar det vara enkelt att bara torka av den, supersmidigt! Trots att denna produkt är riktigt värmande så blir det inte kvavt inne i overallen, detta tack vare att man lyckats få fram ett tyg som är väldigt bra på att andas.

Ett plus får denna produkt även för att den har så pass långa dragkedjor. De långa dragkedjorna gör den lättare att både sätta på och ta av. Vi gilla också de avtagbara fothällorna som är gjorda av slitstarkt silikon.

4. Elodie Details overall Everest Feathers

 • Förvandlas från overall till åkpåse genom att justera dragkedjan i botten
 • Läckert mönster
 • Enkel att öppna upp om det blir för varmt

Detta är en åkpåse/overall för de allra minsta. Modellen ovan är för 6-12 månaders baby, men den finns även att se i andra storlekar om du följer länken till butiken nedan. Oavsett storlek så är detta en produkt som både är snygg och har funktionen med sig. Overallen finns i flera läckra mönster som är svåra att motstå.

Denna vinteroverall har flera dragkedjor över bröstet, på så sätt kan vi föräldrar snabbt öppna upp eller stänga för att reglera så det inte blir för varmt eller för kallt för det lilla barnet. Dragkedjorna i botten kan man använda för att förvandla overallen till en åkpåse. Själva huvan är fantastiskt gullig och väldigt skön med sin insida av mjukt bomull.

5. Nordbjørn Arctic

 • Bästa budgetalternativet!
 • Justerbar midja
 • Värmande och funktionell

Detta är en lite billigare men bra och värmande overall. Vi lägger ogärna ut allt för mycket pengar på kläder som barnen leker mycket i. En overall utsätts oundvikligen för en hel del. Samtidigt är det viktigt att vinterplaggen håller en viss kvalitet så att barnen inte blir kalla när de är ute länge. Denna produkt har en bra balans mellan kvalitet och pris. Den är varm och stryktålig men kostar samtidigt inte så mycket att man behöver vara rädd att den ska smutsas ner eller liknande. Dessutom har denna overall en ekologisk impregnering som skyddar mot fukt och smuts.

Denna vinteroverall finns i flertalet snygga färger, klicka gärna på länken till butiken för att se dem alla. Denna overall har justerbar midja, något som gör att man kan få den att passa perfekt på de flesta. Luvan är barnsäker och avtagbar. Tack vare den den fina syntetpälsen så är den både snygg och funktionellt värmande.

Se gärna även våra artiklar om de bästa regnställen och bästa babymössorna.

Titta särskilt efter dessa funktioner

Att hitta rätt vinteroverall till barnen kan vara en svår uppgift. Det finns mängder av funktioner och tillverkarna beskriver ofta sina egna produkters egenskaper med fina ord. När man bryter ner egenskaperna så blir det hela dock ganska enkelt. Det finns ett antal funktioner man bör ha i en bra produkt. Nedan listar vi några av dem.

Avtagbara huvor – Tänk på att huvan kan utgöra en säkerhetsrisk. Genom att huvan är avtagbar så lossnar den om barnet skulle fastna i något.

Fothällor – Alla vinteroveraller har inte fothällor, det är heller inget man behöver för att klara sig. Däremot rekommenderar vi att man tittar efter en produkt med just fothällor i första hand. Hällorna håller overallen på plats, något som ibland behövs om man har aktiva och busiga barn.

Reflexer – En bra produkt ska alltid ha reflexer. Ju fler reflexer desto bättre i vårt tycke. Reflexerna ökar synligheten rejält och gör att barnen är säkrare där det finns trafik i närheten.

Ventilation – Ventilation är A och O i alla ytterplagg för barn. Barn är oftast aktiva när de är utomhus. När man rör på sig mycket så svettas man. För att det ska vara behagligt att vara ute en längre tid som måste plagget har material som man andas. En bra overall har material som leder bort fukten från barnets kropp.

Förstärkta delar – Overaller ska tålas att lekas med. När barn släpper sin leklust fri så sliter det ofta kraftigt på kläderna. Utomhusplagg för barn måste därför vara förstärka på känsliga ställen för att de ska kunna hålla över tid. Enligt vår åsikt så bör man inte köpa vinteroveraller som inte är förstärka över exempelvis känsliga ställen som knän och armbågar.

Författare: Malin Johansson, malin.johansson (at) barntopplistan.se