Hur mycket sömn behöver barn?

Sömn är en grundläggande del av varje barns hälsa och utveckling. Sömnmönster varierar från barn till barn, men det finns generella riktlinjer som kan hjälpa föräldrar att förstå deras barns sömnbehov. I denna artikel utforskar vi hur mycket sömn barn behöver i olika åldrar, varför sömn är så viktig, och ger tips för att främja goda sömnvanor.

Sömnbehov genom olika åldrar

Barns sömnbehov förändras allteftersom de växer. Föräldrar behöver förstå dessa förändringar för att kunna stödja sina barns utveckling och välbefinnande effektivt.

 • Nyfödda (0-3 månader): Nyfödda sover vanligtvis 14-17 timmar per dygn. Denna sömn fördelas över dygnet med flera korta perioder av vakenhet.
 • Spädbarn (4-11 månader): Vid denna ålder börjar många barn sova längre perioder under natten och behöver totalt cirka 12-15 timmar sömn per dygn.
 • Småbarn (1-2 år): Småbarn behöver ungefär 11-14 timmar sömn, inklusive tupplur under dagen.
 • Förskolebarn (3-5 år): Barn i förskoleåldern behöver 10-13 timmar sömn varje natt. Tupplurar kan börja fasas ut under denna period.
 • Skolbarn (6-13 år): Skolbarn behöver vanligtvis 9-11 timmar sömn. Sömn är viktig för att hantera de fysiska och mentala utmaningarna i skolan.
 • Tonåringar (14-17 år): Tonåringar behöver 8-10 timmar sömn per natt. På grund av biologiska förändringar i puberteten kan många tonåringar uppleva en försenad sömncykel, vilket gör det svårare att somna tidigt.

Varför är sömn viktig?

Sömn spelar en avgörande roll i barns fysiska och kognitiva utveckling. Det är under sömnen som kroppen växer och reparerar sig själv. Hjärnan bearbetar och konsoliderar minnen från dagen, vilket är avgörande för inlärning och minnesbildning. Otillräcklig eller dålig kvalitet på sömn kan leda till olika negativa effekter, såsom:

 • Minskad koncentrationsförmåga och inlärningsförmåga.
 • Ökad irritabilitet och humörsvängningar.
 • Högre risk för hälsoproblem som fetma, diabetes och infektioner.
 • Nedsatt immunförsvar, vilket gör barnet mer mottagligt för förkylningar och andra sjukdomar.

Tips för goda sömnvanor

Att etablera och upprätthålla goda sömnvanor är nyckeln till att se till att ditt barn får tillräckligt med vila. Här är några tips:

 • Skapa en konsekvent sömnrutin: En regelbunden rutin före sänggåendet kan hjälpa barn att varva ner och förbereda sig för sömn. Denna rutin kan inkludera lugna aktiviteter som att läsa en bok, ta ett varmt bad eller lyssna på lugn musik.
 • Optimera sovmiljön: En tyst, mörk och sval sovmiljö främjar bättre sömn. Använd mörkläggningsgardiner och se till att temperaturen är behaglig. Begränsa mängden leksaker i sängen för att undvika distraktioner.
 • Begränsa skärmtid: Elektroniska skärmar som telefoner, datorer och TV-apparater kan störa barns sömn. Det är därför bra att begränsa användningen av dessa enheter, särskilt innan läggdags.
 • Fysisk aktivitet: Regelbunden fysisk aktivitet under dagen kan hjälpa barn att somna lättare och sova mer djupt.

Vanliga sömnproblem och lösningar

En del barn upplever olika former av sömnproblem. Det är viktigt för föräldrar att känna igen dessa problem och veta hur man hanterar dem.

 • Nattskräck: Nattskräck är episoder där barnet verkar vara vaket men är i en djup sömn och ofta inte medvetet om vad som händer. Det är viktigt att hålla barnet säkert och försöka undvika att väcka det.
 • Mardrömmar: Barn kan uppleva mardrömmar, särskilt i åldrarna 3-6 år. Trösta barnet och försök skapa en lugnande atmosfär vid sänggåendet för att minska risken för mardrömmar.
 • Svårigheter att somna: Vissa barn har svårt att somna. Ett fast sänggående schema, avkopplande rutiner före sänggåendet och en bekväm sovmiljö kan hjälpa.

Sammanfattning

Att förstå och stödja ditt barns sömnbehov är en viktig del av föräldraskapet. Genom att följa dessa riktlinjer och skapa en hälsosam sömnmiljö kan du hjälpa ditt barn att växa och utvecklas optimalt. Kom ihåg att varje barn är unikt och det som fungerar för ett barn kanske inte fungerar för ett annat. Var lyhörd för ditt barns individuella behov och tveka inte att söka professionell hjälp om du har oro kring ditt barns sömn.

Källor och mer läsning

https://www.1177.se/barn–gravid/att-ta-hand-om-barn/barns-somn/barns-somn-i-olika-aldrar/

https://www.rikshandboken-bhv.se/livsvillkor–levnadsvanor/levnadsvanor—oversikt/framja-god-somn-och-avhjalpa-somnproblem/

Författare: Anders Hansson, anders.hansson (at) barntopplistan.se